Zbavte se stresu! Klíč najdete v sáčku do vysavače.

Po skončení jedné z ANIMA Instruktáží, při takzvaném “utřásání dojmů”, přišla řeč na prezentace vysavačů Rainbow. Mluvili jsme o tom, co jsme při nich zažili, jak jsme se z toho vyvlékli, i o lidech, kteří se vyvléknout nedokázali a vysavač koupili. Nejzajímavější ale byla historka z druhé strany barikády. Jeden z účastníků totiž znal člověka, který ty vysavače dlouho prodával. Ten mu vyprávěl, jak při tom odhalil tajemství účinného luxování.

To tajemství překvapivě ukazuje cestu, jak zlepšit osobní produktivitu a předcházet stresu.


Všichni, kdo jsme zažili prezentace vysavačů Rainbow, jsme byli svědky demonstrace, jak zázrak luxovací techniky pokoří domácí vysavač. Nejprve prodejci požádají hostitele, aby kus koberce vyluxovali svým vysavačem, pak na stejný kus koberce nastoupí Rainbow a … : “Podívejte se, kolik toho ještě vyluxoval, to všechno tam ten váš rozprašovač nechává.”

Zmíněný dlouholetý prodejce Rainbow takových soubojů zinscenoval stovky a v paměti mu utkvěl případ, kdy se Rainbow na domácí vysavač moc nevytáhnul a z koberce po něm už skoro nic dalšího nevysál. Bylo to u člověka, který nepoužíval žádný luxusní model vysavače, jen obvyklý levný typ, ale od ostatních domácností se lišil v jednom - po každém luxování vyměňoval ve vysavači sáček.

Jak to souvisí s produktivitou a předcházením stresu

Kdy se dostáváme do stresu? Většinou tehdy, když nestíháme udělat všechno, co bychom měli. Kdo nebo co Vás do takové situace dostává? Příliš mnoho úkolů, kterými Vás zahrnují? Vaše špatná organizace práce? Dezorganizovaný nadřízený? Nespolehliví podřízení? Mimořádné události?

A co takhle myšlenky na odkládané nebo nedodělané věci, které už delší dobu nosíte v hlavě a které se občas vynořují s větší či menší naléhavostí?

Většinou hrubě podceňujeme, kolik jich je a jak velký mají vliv. Je to podobné, jako se spotřebiči ve standby režimu. To jsou spotřebiče, na kterých svítí zpravidla malé červené světélko a Vy je díky tomu můžete spustit dálkovým ovladačem, ony samy se dokáží v určenou dobu zapnout, a tak podobně. Určitě si na nějaký vzpomente - nejspíš na televizi. Ale máte jich doma možná mnohem víc a možná Vás stojí slušné peníze. Dodnes si vzpomínám, jak mě před lety ohromilo, když jsem se dozvěděl výsledky jakési švýcarské studie. Podle ní i nákladné úpravy rodinného domu chránící před tepelnými ztrátami (výměny oken, izolace pláště budovy, atd.) obvykle dokázaly ušetřit energii, která se přibližně rovnala energii, kterou v tomtéž domě spotřebovaly právě zařízení ve standby režimu.

Opravdu ty zdánlivě nečinné spotřebiče, na kterých svítí malé světélko, ve svém úhrnu spotřebují tolik energie? Nebo z jiného pohledu - skutečně televize během standby režimu přes den a v noci spotřebuje více energie než za těch pár hodin, kdy ji máte zapnutou?

Srovnání se spotřebiči je pořád jen slabý odvar - se záležitostmi, které čekají v našich hlavách ve standby režimu, je to mnohem horší. Absolvujete-li s námi metody, které budeme probírat 18. ledna 2007 v ANIMA Instruktáži “Udržet si čistou hlavu”, zjistíte, že počet “standby záležitostí”, které nosíte momentálně v hlavě, se pohybuje nejspíš v řádu stovek. Stojí Vás spoustu energie i když jsou zdánlivě zapomenuty.

Významným krokem ke zvýšení produktivity a předcházení stresu je umět všechny standby záležitosti z mozku “vyluxovat”, pořídit si cosi jako jejich seznam a s ním pak chytře pracovat.

Luxování mozku a výměna sáčků

Představa, že v hlavě nosíte stovky standby záležitostí, se Vám nemusí zamlouvat. Můžete cítit nechuť je všechny vyvolávat na světlo. Když je všechny uvidíte naráz, nepropadnete depresi? Jeden můj známý jihočeský manažer by možná použil své oblíbené úsloví: “Je lepší v klamné naději žíti, než hroznou poznati jistotu.”

V tuto chvíli se omezíme na konstatování, že tomu tak není. Luxování mozku znamená úlevu a začátek cesty k nápravě. Možná tušíte proč, vrátíme se k tomu později.

Ovšem provést pořádné “vyluxování mozku” vyžaduje kvalitní metodu. Během výše zmíněné ANIMA Instruktáže probereme metodu doporučovanou a praktikovanou Davidem Allenem. Ta předpokládá několikahodinové nebo i několikadenní soustředěné úsilí. Pro ty, kdo tomu tolik času nemohou věnovat, nabídneme modifikovaný postup.

Ať už zvolíte jakoukoliv metodu “luxování mozku”, je třeba do ní zabudovat pravidelnou “výměnu sáčku”. Bez ní dramaticky ztrácí účinnost.

Ti, kteří se ukázali být imunní vůči infekci HPDA z minulého článku, asi následující oddíl přeskočí. Je věnován praktické radě, kterou jsme v článku avizovali.

Rada šťastným majitelům HPDA

Minule jsme zdůrazňovali, že všechny tři oddíly v HPDA je třeba každý večer vyprázdnit. Zde jsou komentáře, které jsme k tomu slíbili:

  • Oddíl Splněné úkoly: prolistovat tento svazek lístků bývá užitečným a většinou příjemným ohlédnutím za uplynulým dnem. Já osobně s tímto svazkem zacházím tak, že lístky z jednoho dne sepnu dohromady a uchovávám je do konce týdne. Likviduji je až v průběhu přípravy na další týden.
    DNES: v ideálním případě by tento oddíl měl být večer prázdný. Když už v něm nějaké lístky zbudou, zdá se, že není úplně nejlepší nápad nechávat v něm automaticky zbylé lístečky na další den. Bývá to trochu demoralizující. Lepší je přesunout lístek do oddílu PAMĚŤ v okamžiku, kdy je jasné, že už ho dnes nesplníte.
    PAMĚŤ: o tento oddíl nám v tomto článku především jde. Pokud jste již začal(a) s HPDA experimentovat, asi si uvědomujete, že oddíl PAMĚŤ v HPDA je vlastně malým vysavačem, který již začal pomalu luxovat Váš mozek. V každém případě je třeba tento oddíl pravidelně vyprazdňovat - další den začít s “prázdným sáčkem”. Jak máte naložit se svazečkem lístků, které večer z oddílu PAMĚŤ vyjmete? Některé lístky obsahují úkoly na příští den a Vy je zařadíte do oddílu DNES na následující den. Zbývající lístky je vhodné podrobit standardní proceduře, kterou by měly projít všechny vyluxované standby záležitosti.

Co s vyluxovanými standby záležitostmi?

Při luxování se v sáčku zpravidla zachycují “záležitosti” typu “Koupit dárky k Vánocům”, “Letní dovolená” nebo “Připravit materiál do představenstva”. Přesně takové věci většinou figurují v různých seznamech úkolů a “to-do listech”, jim se pak podle různých metodologií time magementu přiřazují priority A, B, C, atd. To není dobře, přesně takové seznamy mají šanci vyvolat pořádný stres.

Nejprve je třeba provést jakousi transformaci, při které se od “záležitosti” nebo “věci” přejde k “dělání”, tzn. ke konkrétní fyzické akci. Je možné si představit, že “záležitost” opatříme “rukojetí”. Například od záležitosti “Koupit dárky k Vánocům” je třeba přejít k rukojeti typu: “Sepsat nápady…” nebo “Vypravit se do nákupního centra …” “Zatelefonovat …”, a podobně. Nestačí jakákoliv rukojeť, je třeba najít správnou rukojeť.

Způsob, jak to rychle a dobře udělat, nemá smysl zkoušet vysvětlit v takovémto článečku. Je to podobné, jako zkusit v článku vysvětlit, jak jezdit na kole, nebo jak lyžovat. Absolvujete-li naproti tomu v lednu 2007 ANIMA Instruktáž, kterou pracovně nazýváme “Věc: Dělání je lék”, osvojíte si během čtyř hodin základní grify, jak od “věcí” přejít k “dělání”, dozvíte se, jak vypadají další kroky Allenovy metody GTD (Getting Things Done) a pak snad také na vlastní kůži zažijete ten pěkný pocit, jak to “začne odsýpat”.

Do rámce krátkého článku není možné vtěsnat ani dostatečně široký výběr nástrojů a prostředků, ze kterých je možné při metodě GTD vybírat. Co vyhovuje jednomu, se druhému nezamlouvá. HPDA může sloužit jako docela dobrý příklad.

Luxování - suchá obdoba vymývání?

Vzali jsme to zatím dost hopem: mozek je třeba luxovat - říká to Allen - když luxovat, tak často měnit sáčky - a hlavně přijít na ANIMA Instruktáž. Jak může vypadat rychlá reflexní reakce na takové kvaltování: “Mozek mi zkoušeli a zkoušejí vymývat každou chvíli. Luxování nepotřebuji. Děkuji.”

Příští článek proto hodláme věnovat jediné otázce - proč je to, co nazýváme luxováním mozku, tak potřebné a blahodárné. Tento článek chápejte jako úvod, jako zasazení do souvislostí.

Program instruktáží

Na závěr připomínáme termíny a témata zbývajících letošních ANIMA Instruktáží:

  • 23. 11. 2006: Rozhodování profesionála
  • 30. 11. 2006: Nenechejte se odrovnat
  • 6. 12. 2006: Projekty, kterým se odporuje
  • 13. 12. 2006: Cíleně k faktům

K podrobnostem se dostanete kliknutím na tento odkaz.

Bloku šesti ANIMA Instruktáží v prvním čtvrtletí 2007 věnovaných osobní produktivitě a způsobu, jak věci zvládat bez zbytečného stresu je věnovaná stránka “Osobní produktivita”, zde v ANIMA Forbíně. Dostanete se na ni obvyklou cestou přes navigační lištu vpravo na hlavní stránce, nebo kliknutím na tento odkaz.

Autor článku: Michal Chytil

ANIMA Praha, www.anima.cz

Zpět na úvodní stránku

počet odpovědí: 3 na “Zbavte se stresu! Klíč najdete v sáčku do vysavače.”

  1. Tomáš Vlk říká:

    Po tomhle článku jsem pochopil, proč byl Váš HPDA na fotce tak tenký. Dosud jsem žil v představě, že si celou svou paměť nosím na lístcích stále s sebou. Představa, že s sebou nosím jen lístky na dnešek + to, co se za den nastřádá, a večer “na základně” kontejnery vyprázdním, se mi líbí. Předpokládá to ale existenci základny, což “tlusté HPDA” nepředpokládá. Další nevýhodou je, že když mi štěstí přeje a vyprázdním složku “DNES” už v poledne, potřebuji na základně natankovat další úkoly. Ale připouštím, že se mi to uplynulých 15 let nestalo.

  2. Michal říká:

    Musím si dávat pozor, abyste mě svým zajímavým komentářem nevyprovokoval k delší odpovědi na téma HPDA, protože tenhle článek se HPDA týká jen okrajově. Přidržím se proto jen Vaší důležité zmínky o “základně”.

    V tomto článku jsem se přes to téma zatím přenesl půlvětou “pořídit si cosi jako jejich seznam a s ním pak chytře pracovat”. Základna je to “cosi jako seznam”. Musí být naprosto spolehlivá, dobře zorganizovaná a taková, aby se na ni člověk rád vracel. Trochu víc se toho hodlám dotknout v dalších dvou článcích, ale také toto téma spadá do kategorie těch, které se lépe objasní v interakci s posluchačem, než písemně.

    Navíc se “základny”má týkat již avizovaný vánoční dárek pro PT čtenáře ANIMA Forbíny.

    Myslím, že u hodně zaměstnaných lidí HPDA (aspoň v tom pojetí, které jsem popisoval v minulém článku) nemůže úplně plnit funkci základny. Přestavte si, že v něm budou stovky lístků. To už aby člověk nosil v batůžku.

  3. ANIMA Forbína » Blog Archive » Potřebujete MBA? Nebo spíš SF? říká:

    […] Skok kupředu, který metody věnované osobní produktivitě způsobí, zjevně bývá spojen s překonáním iluze soběstačnosti. Už minulý rok jsme se v článku “Zbavte se stresu! Klíč najdete v sáčku od vysavače” zabývali tím, jak škodí, když se člověk spoléhá na to, že úkoly nosí v hlavě. A to je jen začátek. Ukazuje se, že výsledný efekt probíraných metod hodně závisí na tom, jak jsme ochotni pečlivě a trpělivě najít a zorganizovat “vnější vybavení”, které znásobí sílu našeho vnitřního vybavení. Tento zcela nový a revoluční přístup dosti pěkně vystihuje antická zásada “Serva ordinem et ordo servabit te” (Zachovej řád a řád zachová tebe). […]

Pošlete odpověď