Chvíle radosti, pýchy a štěstí v almaře

I velmi zapeklité situace někdy dokáže vyřešit revoluční nápad. V tomto článku se s jedním takovým seznámíte. Po několika vážných článcích tento úplně vážný není, to je nutno připustit.

Kostlivci ve skříni

V předchozích článcích jsme narazili na několik podivností, které se dají označit jako kostlivci ve skříni. Stručně připomenu tři z nich:

  1. Výsledek známý jako  Sonnenschein-Mantel-Debreuova věta, o němž jste se mohli dočíst v předchozím článku. Na to, jak už je dlouho známý a jak důležitý je pro přemýšlení o poptávce, je kolem něho pozoruhodně ticho po pěšině. Ještě se k němu snad někdy vrátíme a podíváme se na něj právě jako na  kostlivce ve skříni neoklasické ekonomie.
  2. Benthamovy názory na povahu člověka, které jsou zabudovány do základů neoklasické ekonomie. Lidé je dnes často chápou jako “ekonomické zákony” nikoli jako něco, co musí teorie nutně produkovat, protože to do ní na začátku bylo vloženo jako filozofický předpoklad. Věty z pera  Johna Stuarta Milla, které jste si mohli přečíst v článku “Tsunami? Rychle utíkejte k moři!“  vzbuzují otázku, zda právě Jeremyho Benthama by si člověk měl zvolit za učitele morální filozofie.
  3. Konečně i skutečnost, že Nobelova cena za ekonomii vlastně žádná Nobelova cena není, konstatovaná ve stejném článku, je jakýmsi drobným kostlivcem ve skříni.

Kostlivec ve skříni je nepříjemnost, o níž je těžké začít mluvit a je to tím těžší, čím déle se kostlivec ve skříni skrývá. Předkládám proto návrh, který by patálie s kostlivci ve skříni neoklasické ekonomie mohl vyřešit rychle a jednoduše (jak už to u geniálních nápadů bývá). Návrh těží ze skutečnosti, že i když možná Bentham nebyl nejlepší morální filozof, rozhodně to nebyl tuctový člověk.

Podstata návrhu

Návrh vyložím ve dvou krátkých krocích. Nejprve vysvětlím jeho podstatu a potom prémii, která teprve způsobí, že by se to celé mohlo uvést do pohybu. Podstata návrhu spočívá v tom, že příslušná ekonomická cena by se přestala nazývat “Nobelovská pamětní cena” a začala se nazývat Benthamova cena za ekonomii. Aby na tom laureáti finančně netratili, stačí, aby příslušná švédská banka, která dosavadní cenu financuje, na to přistoupila - Nobelova nadace, jak víme, s tím nemá nic společného.

Nemusím zdlouha vysvětlovat, že taková změna by vyřešila problémy s kostlivci, kterým jsem  přiřadil čísla 2 a 3. Neoklasičtí ekonomové by se začali hrdě a veřejně hlásit ke svým základům a skončil by trapas s tím, že Nobel zjevně žádnou cenu za ekonomii založit nechtěl - kdyby chtěl, mohl to udělat, ekonomie už v té době byla dostatečně etablovaná.

Avšak asi sami cítíte, že v takovéto holé formě by návrh nemusel projít. Nevnímali by to laureáti Benthamovy ceny jako jakýsi ústup ze slávy? Je proto třeba přihodit na misku vah ještě nějakou pořádnou prémii, která by pro ně byla hodně lákavá. Taková prémie se nabízí díky mimořádné osobnosti Benthamově.

Prémie

Na následujícím obrázku (přejatém z Wikipedie) vidíte zvláštní objekt nazývaný autoikona, který vznikl na Benthamovo přání vyslovené v jeho poslední vůli. Napsal v ní, že si přeje, aby po jeho smrti bylo jeho tělo poskytnuto medikům k pitvání - to bylo v té době něco naprosto ojedinělého. Až ho medici rozpitvají, psalo se v poslední vůli, měla se kostra pospojovat, obléci do jeho šatů, které se měly vycpat senem. Výsledek vidíte na obrázku.

jeremy_bentham_auto-icon.jpg

Benthamova autoikona je od roku 1850 umístěna v prostorách University College London. Když se slavilo 100. výročí založení školy, byla prý autoikona dokonce odnesena na zasedání Rady školy a do prezenční listiny pak napsali “Jeremy Bentham - přítomen, ale nehlasoval”. Totéž zopakovali při 150. výročí.

Možná se Vás začíná zmocňovat vzrušení, protože tušíte, kam mířím. Ano, kromě finanční odměny, slavnostního řečnění a banketu by laureát dostal mimořádnou prémii. Byl by na hodinu také zavřen do té skříně. S JB!!! Myslím, že by je to naplňovalo radostí, pýchou a štěstím - hodinové tête-à-tête v almaře se Zakladatelem!

Najednou by v záři reflektorů nebyl ani problém v lehkém konverzačním tónu začít: “My těch kostlivců ve skříni máme víc …”

Ještě obvyklé odkazy

Příští ANIMA Instruktáž “Rozumět nabídce” je zítra 10. listopadu 2011 - na tu už je pozdě se hlásit. Další bude 24. listopadu 2011 a má název “Když dospělí přemýšlejí o trhu”.

Internetové adresy pro přihlášky na ANIMA Instruktáže zůstávají v platnosti:

  • klikněte zde a zobrazí se Vám leták sloužící zároveň jako faxová přihláška, kterou si můžete vytisknout,
  • klikněte zde a můžete se přihlásit on-line.

Zpět na úvodní stránku

Jedna odpověď na “Chvíle radosti, pýchy a štěstí v almaře”

  1. Petr říká:

    “Podstata návrhu spočívá v tom, že příslušná ekonomická cena by se přestala nazývat “Nobelovská pamětní cena” a začala se nazývat Benthamova cena za ekonomii. ”

    Pod tuto větu bych se podepsal.