Veš ve Vašem kožichu? Co s ní?

Nedávný komentář Ladislava Korobczuka k článku o čínských mrtvolách Vám může připomenout jeden z mocných zdrojů Vaší tvořivosti. Našimi průvodkyněmi tentokrát budou vši.

Ve svém komentáři ke článku “Co si odneseme z čínských obchodů s ženskými mrtvolami?” Ladislav Korobczuk napsal:

“Možná, když už se hovoří o úctě… Nevím si rady s jednou jazykovou zapeklitostí. Znáte to rčení „Při vší úctě…“, kterým zpravidla začíná značně dehonestující prohlášení? Nevím totiž jak velkou úctu k něčemu nebo někomu může chovat veš. A nepomohl mi s tím ani známý, entomolog se zálibou v divném čaji, když na mou otázku ohledně vší úcty, odvětil poněkud neuctivě „Při vší té úctě, to je pěkně blbá otázka“. No, maucta.”

Na tom komentáři si všimněte dvou věcí - důležitosti smyslu pro humor a významu zkoumání vší psychologie.

Humor a tvořivost

Smysl pro humor je považován za jeden z mocných zdrojů tvořivosti. Obojí, humor i tvořivost předpokládají schopnost podívat se na věci z nezvyklého úhlu, nebo postřehnout překvapivé souvislosti. Například:

Politiky je třeba často měnit - jako plenky.
A ze stejného důvodu jako plenky.

Podobně teď slovo “vší” pro mne díky Ladislavu Korobczukovi získalo další tvář. Pro Vás možná také. Odteď už si asi vždycky budu podvědomě hlídat i druhý význam toho slova.

Sázka na humor a hravost je koneckonců i za novou podobou ANIMA Instruktáží. Dosavadní zkušenosti ze dvou říjnových instruktáží naznačují, že se ta sázka vyplatila. I teď v listopadové instruktáži nazvané Případ Open Space zažije protagonista té epizody, generální ředitel Ing. Miroslav Dušín od svých zaměstnanců perné chvilky. Jak situaci vyřeší?

Dusin - cowboy
Tak takhle ne! Tenhle obrázek v instruktáži určitě neuvidíte, to není Dušínův styl. Lehkost a elegance řešení, které se mu nakonec podaří nalézt, bude záležet i na schopnosti účastníků instruktáže podívat se na ty jeho patálie s potřebným odstupem a humorem.

Poznej nepřítele

Otázky, které si pan Korobczuk začal klást, mají jistě značný praktický význam. Musíme občas pracovat s lidmi, kteří jsou líní jak vši, nebo při mocenských hrátkách ve velkých firmách se může stát, že nám schválně někdo nasadí nějakou veš do kožichu. To není možné jen trpně snášet, z člověka by se snadno mohl stát všivák.

Jestliže chci proti vším bojovat, měl bych o nich něco vědět. Už slavný starověký generál Sun Tzu zdůrazňoval, jak je důležité poznat nepřítele. A tady mohou být plody Korobczukova výzkumu velmi důležité.

Doufám, že nezůstane jen u té úcty. Neříká se jen “při vší uctě”, ale také “se vší rozhodností”, “vší silou” nebo “se vší parádou”. Je proto třeba zjistit, k čemu vši chovají úctu, jak jsou rozhodné, jakou mají sílu a jak se parádí.

Můj sen

Našel jsem, že veš se latinsky řekne pediculus. Věda o vších by tedy mohla být pediculogie. Možná jsme právě svědky historického momentu jejího zrodu.

A jednou v daleké budoucnosti nějaký čelný představitel našeho národa bude někde odhalovat pamětní desku s nápisem “Zde žil a pracoval Ladislav Korobczuk, zakladatel světové pediculogie”.

A až ve svém projevu dojde k tomu, že “všechno začalo v roce 2007 těmi několika větami, které bývají v učebnicích pediculogie citovány jako slavná Korobczukova pediculogická glosa”, potom by čelný představitel národa snad mohl zmínit, že to začalo na stránkách ANIMA Forbíny. To bych si přál.

Při vší skromnosti.

Zpět na úvodní stránku

Jedna odpověď na “Veš ve Vašem kožichu? Co s ní?”

  1. Ronzová říká:

    Dobrý den,

    jde prosím o Ladislava Korobczuka z bývalé Živnostenské pojišťovny? To bych do chlapce neřekla, že má tolik smyslu pro humor :-)

    Ale jako zakladatele pediculogie ho beru :-) )

    YR

Pošlete odpověď