Jak naložíte s časovou parcelou č. 2010?

Samozřejmě Vám přejeme, aby se Vám rok 2010 co nejvíce vydařil. Nezůstaneme ovšem jen u takového nemastného neslaného přání. Je Vaše parcela č. 2010 zalitá sluncem, nebo vypadá spíš rozpačitě tak, jako na naší fotografii?

parcela1.jpg

Pojďme se po ní trochu porozhlédnout. Začneme třeba tím sněhem.

Přejeme Vám Vánoce naplněné radostí

vlocky-78-x-691.jpg

Před více než sto lety se farmář Wilson Bentley hodně zblízka podíval na sníh na svém poli. Všichni farmáři se na sníh dívali a měli radost, když jim v zimě pole sílil. Bentley se však jednou podíval opravdu zblízka a to, co uviděl, ho okouzlilo a osedlalo jeho životního koníčka.

Začal fotografovat sněhové vločky. Vlevo vidíte několik ukázek. Je to jen nepatrný zlomek jeho sbírky.

Přejeme Vám, aby se Vám během těchto Vánoc podařilo podívat na něco z toho, kvůli čemu jste rád(a) na světě, v klidu a hodně zblízka. Z celé záplavy sněhu si vybrat jedinou vločku. Aby Vás to okouzlilo a naplnilo radostí, jako tenkrát Wilsona Bentleyho.

Je tu i ten Vánoční příběh a jeho pokračování. Porod někde na kameni v jeskyni, útěk do ciziny, dětství strávené v emigraci, dlouhá léta práce v truhlářské dílně, pak život bezdomovce, nadšené zástupy, nelidské mučení a krutá poprava, kterou to kupodivu neskončilo.

Všichni to do jisté míry znají, ale dost lidí mluvilo i mluví o tom, jak se ten příběh právě o Vánocích nečekaně a jako bleskem dotkl jejich srdce. Mnohem více než krása vločky.

Teoreticky se to může stát i Vám. Smíme Vám to přát?

Co dál? V článcích od generálních ředitelů, starostů, primátorů a jiných vysoce postavených lidí teď asi budeme číst, že “konec roku je příležitostí k ohlédnutí”. Je to pravda, ale nejenom  k ohlédnutí.

Když jsme nedávno připravovali jednu z únorových ANIMA Instruktáží nazvanou “Komunikační judo” zařadili jsme do sbírky “chvatů” také jeden nazvaný “dopředná vazba”. Je to něco, co má naději na úspěch, když není naděje na úspěch zpětné vazby. Lidé mají někdy problém poskytnout Vám zpětnou vazbu - říci, co jste dělal(a) špatně, ale jsou ochotni Vám poskytnout dopřednou vazbu - říci, co byste měl(a) příště dělat jinak.

Nechejme proto na pokoji časovou parcelu č. 2009 a podívejme se na tu, která leží před Vámi.

Je to v podstatě taková velká zahrada o výměře 365 jiter. Tedy nejenom jiter, ale i dní, večerů a nocí.

Co jsme měli na mysli, když jsme Vám na začátku přáli, aby se Vám na ní dařilo?

zahrada.jpg

Tři přání

1) Přejeme Vám, aby parcela č. 2010 uživila Vás i Vaši rodinu. Nejspíš to máte zařízené tak, že jste část parcely propachtoval(a) - dejme tomu každý pracovní den pronajímáte výměru 8 hodin - a jiní rozhodují, co se na té výměře pěstuje. Dnes si asi říkáte, hlavně aby pachtýř pronajatou část parcely neopustil a dále mi řádně platil. Přesto Vás možná skličuje, co se na pronajatém pozemku pěstuje, jak se vydloubává, co se nedávno zasadilo, a Vy přežíváte jenom tím, že se  upínáte k malému nepropachtovanému kousku Vaší parcely - dejme tomu dovolené. Pak je Vám naše další přání určeno v mimořádné míře.

(Slovo pachtýř jsem použil, aby to znělo zajímavěji, ale moc se sem nehodí, vždyť rozdíl mezi pachtem a pronájmem je ten, že pachtýř se zavazuje propachtovanou půdu zušlechťovat, zatímco nájemce tuto povinnost nemá.)

2) Přejeme Vám, aby se na Vaší parcele č. 2010 rodily dobré věci. Připomenu  citát z pera Romana Guardiniho, z něhož vycházíme v ANIMA Instruktáži “Co se zahradou času Vašeho i cizího?”:

“Jsem ten, komu byl svěřen osud dobra. Neuskuteční se, jestliže je nevykonám já.”

Co na své zahradě vysadíte nebo zasejete? Určitě si pamatujete smutné případy, kdy se kvůli otálení propásla vhodná doba a pak už nebyla naděje, že by úroda uzrála.

V kterési povídce psal Ivan Mládek o svém strýci, který nastoupil do JZD a brzy se proslavil, protože objasnil příčinu jejich loňské katastrofální neúrody - zapomněli zasít. Kam zmizel ten Mládkův strýc? Na ty, kdo už dva roky nepřetržitě mluví o známkách hospodářského zotavení by měl někdo zakřičet: “Sláva, bude se sklízet! Ale zaseli jsme co?”

Možná bude třeba na Vaší parcele č. 2010 pěstovat i něco jiného než dosud. Kdo ví? Přejeme Vám k tomu jasnou hlavu a potřebnou moudrost.

3) Konečně Vám přejeme, aby Vaše parcela byla úrodná.  To v první řadě znamená, že Vám přejeme zdraví - nemocný člověk toho moc nevypěstuje ani na velké časové výměře. Vedle zdraví jsou třeba i další věci - například neklesat na mysli. Své přání naštěstí můžeme doplnit i pozorováním, že úroveň spodních vod humoru na našich pozemcích zřejmě začíná stoupat. Uvedu tři příklady:

  • Kemelův kreslený vtip “Ježíškovné” - klikněte zde
  • Renčínův vtip “Já se nebavím s Vámi, já si povídám s Vaší peněženkou” - klikněte zde. (Použitý odkaz na novinky.cz z neznámých důvodů zlobí - vtip si můžete prohlédnout také zde.)
  • A konečně novoročenku firmy T-SOFT. Vím, jak pečlivě a soustředěně tam plánují - o to víc jsem se nemohl odtrhnout od toho, co nám poslali:

t-soft2.jpg

Kde se můžeme po Novém roce vidět?

Klikněte zde.

Zpět na úvodní stránku

počet odpovědí: 2 na “Jak naložíte s časovou parcelou č. 2010?”

  1. Yvonna Ronzová říká:

    Jako vždy úchvatné - vtipné a moudré zároveň. A já se opět jen zmůžu na pouhé přání krásných vánočních svátků, hodně zdraví a spokojenosti všem, kteří společně se mnou sdílí Vaše články, příběhy a myšlenkové masáže. Moc děkuji a prosím, zůstaňte nám nejen v roce 2010 zachováni. S úctou Yvonna Ronzová

  2. Hana Vančurová říká:

    Milý Michale Chytile, vy se mi snad zdáte. Vaše přání je plné podnětů a pohody a je vtipné a výstižné. prostě radost číst. Tím horší je pak pro nás smrtelníky přijít s něčím originálním. Tak použiji přání jednoho mého kolegy: “přeji do nového roku splnění všech snů, ale také chvilky bez cílů, strategií a akcí – třeba když si dopřejeme jen tak zbůhdarma ležet v hamace a koukat do blba …”
    Za sebe dodávám jen:
    Rok 2010 je rokem Tygra a tudíž bude rokem změn
    Tak projděte jimi bez úhony a buďte po zásluze odměněn.