Co jsou pečené kachny Vašeho života?

Během studií jsem si o prázdninách přivydělával jako průvodčí tramvaje. Seznámil jsem se tenkrát se starým průvodčím, který se během své 30leté praxe nikdy nenechal přesvědčit, aby si udělal zkoušky na řidiče tramvaje a začal si víc vydělávat. Důvodem byla údajně jeho láska k pečeným kachnám.


Říkal nám: “Když mi máma v neděli upeče k obědu kachnu, potřebuju si dát pivo. A to bych jako řidič nemohl.”

Možná nad takovým postojem zavrtíte hlavou: “Mohl vydělávat víc a kvůli pečené kachně se toho zřekl? Hypotéku na něj!”

Opravdu dobře propečenou? A s jakou přílohou?

Možná jste starého průvodčího tak rychle neodsoudili. Aspoň naše zkušenosti se sérií instruktáží věnovaných osobní produktivitě tomu nasvědčují. Kdyby to všichni viděli tak černobíle, pak by se hned po absolvování první z instruktáží “GTD - Ať Vám to odsýpá” zájem všech účastníků zaměřil na jedinou otázku: “Opravdu toho zvládnu o tolik víc než dosud?” “Skutečně ze mne bude takový úderník?” A až by zjistili, že ano, všichni by se hrnuli, aby metodu co nejrychleji nasadili v její nejsilnější podobě.

Typický obrázek z instruktáží bývá jiný. Mnozí z účastníků se s láskou rozhovoří o svém současném systému, a vůbec nejeví chuť ho poměřovat s něčím novým. Leda se dívají, jestli by se z metody GTD nedal “vyzobnout” nějaký zlepšováček, který by jejich dosavadní postupy trochu zkrášlil.

Mají svou metodu, jsou na ni zvyklí, mají ji rádi (jako někdo pečenou kachnu) a pokus apelovat u nich na údernicko - stachanovskou mentalitu by asi odbyli heslem:

Úderníci všech zemí, trhněte si nohou

Pro takový postoj máme pochopení, může svědčit o životní moudrosti. Právě těm, kdo potřebují něco víc než argument, že jim to bude “více odsýpat” jsou určeny další dvě ANIMA Instruktáže “Dělejte, co má smysl” a “Vaše místo u kormidla”.

Možná jste si v přechozích článcích všimli zmínky o “zlomení biče otrokáře” a o tom, co doporučované postupy přinášejí nejen nám, kteří je používáme, ale i našemu okolí. To jsou příklady témat, kterým se uvedené dvě instruktáže věnují.

Když se to opravdu povede

Těší nás samozřejmě, když se dozvíme, že někdo využívá i izolované prvky z toho, čím se na instruktážích zabýváme, a že mu to jde k duhu. Ale to, z čeho máme největší radost, vypadá takhle:

dovedeme si vybavit tváře několika konkrétních moudrých a inteligentních lidí, kteří promyšleně zjednodušili způsob, jakým vyřizují své záležitosti, uvolnili si ruce (a hlavu) pro další věci, kterým mají chuť se věnovat. Nemuseli spěchat, způsob, jakým organizovali své věci dosud, vůbec nebyl hloupý. Nový systém většinou vybudovali postupně, bez otřesů, “neinvazivně”. A přineslo to něco i lidem kolem nich.

Jsme hrdí na to, že jsme při tom mohli být trochu nápomocni.

Tím končíme sérii článečků věnovaných osobní produktivitě a upozorňujeme, že v nejbližších dnech začíná další běh ANIMA Instruktáží na uvedené téma (klikněte zde), pravděpodobně už poslední v tomto roce.

Zpět na úvodní stránku

Pošlete odpověď