Jeden nad plán

Předchozím článkem jsme se loučili s tématem osobní produktivity. Jenže pak nám přišel dopis a sami můžete posoudit, jak pěkně potvrzuje to, čím jsme končili.

V závěru článku “Co jsou pečené kachny Vašeho života” najdete tyto věty:

dovedeme si vybavit tváře několika konkrétních moudrých a inteligentních lidí, kteří promyšleně zjednodušili způsob, jakým vyřizují své záležitosti, uvolnili si ruce (a hlavu) pro další věci, kterým mají chuť se věnovat. Nemuseli spěchat, způsob, jakým organizovali své věci dosud, vůbec nebyl hloupý. Nový systém většinou vybudovali postupně, bez otřesů, “neinvazivně”. A přineslo to něco i lidem kolem nich.
Jsme hrdí na to, že jsme při tom mohli být trochu nápomocni.

Od jednoho z těch konkrétních lidí, jejichž tvář jsme si při psaní vybavovali, nám teď přišel dopis. Můžete si ho přečíst zde.

Krásně ilustruje jednu z věcí, o kterých jsme v předchozích článcích psali.

Příležitosti, které neutečou mezi prsty

Když jsme v minulých článcích chtěli demonstrovat, jak jsou jednotlivé komponenty metody GTD vzájemně provázané, zvolili jsme jako příklad zvyk klást si systematicky otázku “Co by mělo následovat?” a ukázali jsme, jak to souvisí s vhodným “příručním sběrným zařízením”.

K čemu je to dobré? Zachytíme příležitosti, které by nám jinak nejspíš utekly mezi prsty. Zažijeme, co bychom jinak propásli, získáme co by nám uniklo.

Dopis, o němž tu mluvíme, ukazuje další aspekt - využijeme více příležitostí udělat něco pro lidi kolem sebe.

Vezměme situaci, kterou si jistě dovedete představit: člověka napadne, že by mohl napsat děkovný dopis. Ale tlak naléhavých záležitostí ten nápad nejpíš za chvíli semele. A na čím vyšší židli člověk sedí, tím je ten mlýn neúprosnější.

Z předchozích článků už umíte odhadnout, jak tady GTD pomůže. Stačí pár vteřin na zachycení nápadu a systém se postará, že se nápad neztratí a dopis s velkou pravděpodobností po několika dnech odejde. V tomhle konkrétním případě ten systém docela dobře známe a dovedeme si představit, jak to postupovalo.

Několikrát jsme citovali, jak lidé používající GTD říkají, že si toho brzy všimli ti kolem nich. V tuhle chvíli se nemusíme odvolávat na svědectví z druhé a třetí ruky. U tohoto dopisu jsme se ocitli v postavení těch lidí okolo a můžeme podat svědectví z první ruky, jaké to je.

A opravdu to není špatné - mít radost je fajn.

Zpět na úvodní stránku

Pošlete odpověď