Japonskou metodu kaizen Vám osvětlí česká Andulka šafářova

Kaizen. Každý manažer už asi někdy slyšel o této metodě postupného zlepšování, které se připisuje lví podíl na úspěších japonských firem. Někteří zažili i pokusy zavést něco takového u nás. Často pokusy bez valného úspěchu. Kde byl zakopaný pes?

Vzpomeňte si na staročeský thriller “Andulko šafářova, husičky nemáš doma”. Malér! Katastrofa! Husičky nejsou doma! Co se stalo? Kde jsou?

“Husy jsou v ječmeně. Andulko, vyžeň je! Vyžeň je z ječmene ven, dřív než bude bílý den!”

Andulka je naštěstí na výši situace a říká, že při řešení mimořádné události bude vycházet ze stěžejní zásady “hlavně nevzbudit paňmámu”. Protože “Paňmáma lehce spí, jak se hnu, všecko ví.”

A přesně tak je to při používání metody kaizen. Je třeba se držet zásady “hlavně nevzbudit amygdalu”.

Kde je a co dělá Vaše amygdala?

Máte ji nejspíš tam, kde ukazuje obrázek. Všichni Vaši známí ji mají právě tam.

amygdala3.jpg

A co dělá? Podobně jako u jiných částí mozku, úplně přesně to nikdo neví. Ale už dost dlouho se ví, že vyhlašuje poplach. A spouští jednu ze dvou základních reakcí: útok nebo útěk. Možná víte, že spouštění těchto reakcí organizuje amygdala “nakrátko” - bez zapojení šedé mozkové kůry. Proto je tak těžké ovládat své reakce ve chvílích, kdy ve vzduchu cítíme nebezpečí.

Nás teď ovšem zajímá druhý aspekt činnosti amygdaly. Když vyhlásí poplach, omezuje všechno, co je ve chvílích nebezpečí druhotné: pocit hladu, sexuální touhy, ale také přemýšlení. “Nedumáme, zdrháme!” nebo “Nepřemýšlet, hrr na ně!”

Amygdala lehce spí

Amygdala má tendenci vyhlašovat poplach, kdykoli se výrazně odchýlíme od zaběhnuté rutiny. Jakmile začne jednat, blokuje naše myšlenkové a tvůrčí schopnosti.

A tady vzniká problém. Situace často vyžaduje vymyslet něco nového, vybudovat v mozku nová spojení podporující nové návyky. Bloky postavené amygdalou tomu brání.

Metoda kaizen se někdy nazývá metodou malých kroků, možná by se dala nazvat metodou chození po špičkách. Děláme zprvu jenom malé kroky, které amygdalu neprobudí, opatrně ji obcházíme a dopřáváme mozkové kůře čas, aby se do řešení problému v klidu zapojila.

Jestliže tedy šéf burcuje své pracovníky: “Co může jeden každý z vás udělat pro to, abychom se stali jedničkou na trhu?”, určitě nepostupuje ve stylu kaizen. Mává lidem před očima velkým cílem a všechny amygdaly v místnosti proto začínají bít na poplach.

Když naproti tomu položí otázku “Napadá vás nějaký malý krůček, kterým můžete zlepšit naše procesy nebo produkty?”, je stylu kaizen mnohem blíž. Důležité v té otázce je slovo “malý” - chceme postupovat malými nenápadnými kroky. Pocit bezpečí, který ukolébává amygdaly, samozřejmě nesmí být podkopáván jiným způsobem. Pracovníci například nesmějí mít důvod k obavám, že až přijdou s prvním malým zlepšením, šéf na ně zařve: “Cože, to chcete říct, že jste tam celých pět let dělali tenhle nesmysl?”

Kaizen z dovozu

Domýšlíte už, proč některé pokusy zavést metodu kaizen tak špatně dopadají?

Představte si, že se ve firmě objeví cizí tváře konzultantů, pracovníci se dozví, že budou pracovat v kroužcích(!), mají si osvojit používání Išikawových diagramů, naučit se pět důležitých japonských slov začínajících na S, tři japonská slova začínající na M, budou věšet barevné visačky na stroje, atd. Co na to amygdaly?

Amygdaly jsou samozřejmě v plné pohotovosti a ať už se dál bude dít cokoli, raději nevsázejte na nové myšlenky pracovníků, ani na to, že si osvojí nové návyky.

A co ten exotický původ metody? Části lidí nevadí, naopak jim to dělá dobře. Již jako děti milovali Dědu Mráze, později Santa Clause a žádný svátek jim tak nepřirostl k srdci jako Halloween. Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, Shitsuke? Sem s tím!

Pro jiné lidi to ovšem překážka je. Část z nich s podezřením hledí už na samotnou myšlenku nepřetržitého zlepšování. “To je něco jako že pořád porostu? Nebo jako že budu mít pořád více a více zubů?”

Možná některý takový nepovedený začátek znáte. Nebo hned několik. Odbýt kvůli nim kaizen mávnutím ruky by ovšem byla chyba. I Vám může kaizen pomoci dosáhnout pozoruhodných změn. Navíc je to postup, který je důležitou protiváhou taylorismu, o kterém jsme mluvili v minulém článku.

Japonci a indická Albánka aneb Chcete to zkusit?

Chcete zkusit, co může metoda kaizen přinést Vám?

Máte-li možnost a chuť, pořiďte si na dovolenou knížku Roberta Maurera “One Small Step Can Change Your Life - The Kaizen Way”. Je to malá (jak jinak!) knížka nádherně přehledně napsaná a založená na desetiletích praktických zkušeností autora.

Nedozvíte se z ní, co v japonštině znamená gamba, muda, seiri nebo seiton - taková slova se v ní vůbec nevyskytují. Povede Vás k podstatě metody ve směru, který jsme naznačili v tomto článku. Zjistíte, že se nejedná o nějakou záhadnou exotickou metodu, ale něco, čemu lze dobře porozumět na základě Vašich vlastních zkušeností.

To naznačuje i výběr “kaizen citátů” v závěru knihy. Jen jeden pochází z Asie. Kniha ovšem asijským citátem začíná. Ne z Japonska, ale z Indie. Navíc od Albánky (známé jako Matka Tereza z Kalkaty):

“Malé věci s velkou láskou. …
Nezáleží kolik děláme, ale kolik lásky vkládáme do dělání. A nezáleží kolik dáváme, ale kolik lásky vkládáme do dávání.
Pro Boha není nic malého.”

Jestliže nemáte možnost nebo chuť si knížku koupit, nebo už máte po dovolené, třeba nepohrdnete sérií článečků, které v ANIMA Forbíně během léta hodláme uveřejnit. Budeme v nich těžit z poznatků Roberta Maurera i jiných výtečníků i z vlastních skromných zkušeností.

Máte chuť začít něco zkoušet hned teď? Vyberte si oblast, ve které se chcete zlepšit, nebo problém, který Vás dlouhodobě trápí, a začněte si pravidelně klást otázku:

“Jaký malý krůček mohu udělat, abych zlepšil(a), vyřešil(a) … ?”

Otázku si pokládejte jednou i vícekrát denně, třeba i nahlas, ale nenamáhejte hlavu hledáním odpovědi a nebuďte netrpěliví. Pamatujte, že cílem je otázku nenápadně doručit Vaší šedé mozkové kůře a nechat ji, aby se jí v klidu zabývala. Možná odpoví za týden, možná za měsíc, kdo ví?

Byl to muž nebo žena?

Způsob, jakým bude Vaše malá plíživá otázka působit, se dá vysvětlit pomocí následujícího příkladu.

Dejme tomu, že jednoho dne přijdete do práce a Váš kolega se Vás zeptá: “Když jsi dnes ráno vyšel(šla) z domu, kdo byl první člověk, kterého jsi uviděl(a) - muž nebo žena?”

Nejspíš odpovíte: “Jak to mám vědět? Proč Tě to zajímá?” A on odpoví: “To nic, já jenom, jestli sis náhodou nevšimnul(a)?

Další den ráno položí stejnou otázku. Zase nebudete vědět a budete ještě víc kroutit hlavou.

Třetí den Vám opět svým tichým, klidným způsobem položí stejnou otázku.

A čtvrtý den zase …

Vsaďte se, že po několika dnech už na otázku dokážete odpovědět. Mozek si ráno dá pozor, koho potkáte.

A přesně tak je to s malými plíživými kaizen otázkami.

Zpět na úvodní stránku

počet odpovědí: 13 na “Japonskou metodu kaizen Vám osvětlí česká Andulka šafářova”

  1. Jiří Tvrdek říká:

    Zdravím Vás! Jsou tady na Forbíně skvělé články, škoda že stránky moc lidí nezná, našel jsem je náhodou, když jsem hledal materiály o GTD. Ale budu vás alespoň všude doporučovat.

    Díky a těším se na další článek!

  2. Michal říká:

    Děkujeme.
    Michal Chytil

  3. Kamila říká:

    Kniha o které v článku mluvíte vyšla i v češtině? Kde se dá sehnat? Díky. Kamila

  4. Michal říká:

    Kamile:

    Myslím, že Maurerova knížka do češtiny zatím přeložena nebyla.
    Michal Chytil

  5. petr fojtíček říká:

    Kamile a Michalovi:
    Doporučovaná kniha se jmenuje v češtině CESTA KAIZEN, Z MALÉHO KROKU K VELKÉMU SKOKU a vydalo ji v r. 2005 nakladatelství Pavel Dobrovský - BETA. Stojí cca 170 Kč a mně se dost líbila.

  6. Michal říká:

    Díky Petru Fojtíčkovi. Knížku se vydám hledat. Vánoce se blíží :-)
    Michal Chytil

  7. Jan Glosík říká:

    Článek je úžasný, ale jako každý článek v této oblasti, naznačuje pouze obtíže, které kohokoliv čekají jakmile začne zlepšování malými kroky uskutečňovat. KAIZEN nezbytně vyžaduje změnu způsobu myšlení. Kdokoliv se rozhodne pro implementaci KAIZEN ve firmě, nemůže vynakládat prostředky do postupného měnění způsobu uvažování svých pracovníků. Japonci, Korejci a nevím kdo ještě , využili úžasnou příležitost. Vybudovali tuto výrobní kulturu na troskách výrobní kultury, která prohrála. KAIZEN Institut zná stovky případů, kdy myšlenka kontinuálního zlepšování ve firmách nezakotvila a jen vůlí managerů je různě modifikována a přizpůsobována tak, aby alespoň zůstala živá. I takto deformovaná přináší kupodivu užitek. To je zřejmě jediný důvod, proč tato myšlenka v Evropě nezapadla, ale stále se udržuje v povědomí, jako úžasný cíl. A co v Česku? Andulka Šafářová – dobrý, Švanda Dudák – dobrý, Hloupý Honza – taky dobrý, no a Švejk ??? Amygdala je v Čechách genově naprogramovaná. Je to způsobeno všemi těmi Moravskými poli, Bílými Horami, Valdštejny, světovými válkami, okupacemi atp., které Českem procházely. Naučili jsme Amigdaly, aby byly ve střehu neustále. Každý máme v amygdale malého Nikolase Šovína. Jak na to v Čechách ? Jsem přesvědčen, že to je možné např. motivovanou ochutnávkou esence KAIZEN. Přednášky o KAIZEN – super, ale před odchodem z přednášky je nutno zahájit v každém posluchači proces naplánování ochutnávky ve své působnosti, na svém pracovišti, ve své firmě. Ochutnávku navázat na jeden proces, ne příliš důležitý, ale viditelný. Nezavádět KAIZEN, TPM, TFM, Lean, 6 sigma stp. jako kampaň a nekupovat pro celou fabriku boardy, jako první krok. Prostě si vybrat jeden proces a na něm si kontinuální zlepšování vyzkoušet a postupně jej zlepšovat. Pokusím se to přiblížit . Všechny procesy probíhající ve firmě od požadavku zákazníka do jeho uspokojení na sebe navazují do určité míry. Jejich směry a délka se různí. Přesto je vždy výsledkem uspokojení zákazníka. U některé z těch malých šipek je možná užitečné začít.

  8. Lukáš Gálik říká:

    Dobrý den,
    děkuji Vám za tento článek, vzhledem k tomu, že tuto metodu chceme implementovat jsem sháněl veškeré informace o ní. Ovšem toto je první místo kde jsem našel pro mne tak přínosné komentáře a informace.

  9. Lukáš Gálik říká:

    Ještě dodatek: Pokud by někdo sháněl publikaci na toto téma jinou než je výše zmíněná, pak nakladatelství Computer Press vydalo knihu “KAIZEN Metoda, jak zavést úspornější a flexibilnější výrobu v podniku” od Masaaki Imai. Vřele doporučuji je to velmi zajímavé čtení.

  10. Honza Navrátil - salámová metoda říká:

    Bombasticky a trefně vyjádřená podstata. Děkuji. Zítra na poradě nenavrhnu radikální změny, ale poradu tedy ani neuděláme, jen tak svolám tým a při řeči nadhodím pár maličkých změn, a jednou z nich bude například to, že další zítra nadhodíme dalších pár maličkých změn … a tak i nadále. Ne nebojte se, jenom to tu komplet celé předěláme.
    Češi metodu kaizen znají a salám jedí po tenkých plátkách, načež jsou schopni ho tímto nenápadným způsobem sníst i štanglu za noc.

  11. Miro říká:

    Isn’t kaizen exactly what Jaroslav Hasek meant in ” .. Strana mirneho pokroku v mezich zakona ” :-) ?

    Great article. Thanks.

    PS: Sorry, my command of Czech language is too poor to write in it, but I enjoy reading in Czech a lot.

  12. Michal říká:

    Mirovi

    To je výborný nápad s tou Stranou mírného pokroku - jako vtip i jako pomůcka, jak vysvětlovat kaizen.

  13. Jan Glosík říká:

    Salámová metoda Honzy Navrátila je krásnou ilustrací naší genové výbavy. Vřele souhlasím, v Česku už dávno víme, že spěchat se má pomalu. Faktem taky je, že jsme tyhle zásady nedotáhli do konce tak, jak se to podařilo Masaaki Imaimu a neudělali jsme z toho všeobecně platné učení. Miro, thanks for your perception. Ano, i Hašek nás učil, že hlavou zeď neprorazíme. Dnešní procházka po úřadech je praktickým cvičením řešení problémů malými krůčky. Ještě jeden tip ” www.czkaizen.cz “.