Poznáte muže na obrázku? Vyhrajte cenu!

kdojeto.jpg

Jestliže jste poznali muže na tomto obrázku, neváhejte a hned nám napište jeho jméno na adresu michal@anima.cz. Ten, kdo jako první napíše správnou odpověď, vyhraje hodnotnou cenu.

V následujícím krátkém článku Vám trochu napovíme, kde hledat jeho jméno, a zároveň naznačíme, v čem je jeho životní příběh zajímavý pro tuto dobu.

Jména, která přešla do slovníků

Muž na obrázku měl to štěstí (nebo smůlu?), že jeho jméno přešlo do slovníků mnoha jazyků a stalo se slovem, které často používáme. Určitě jste ho mnohokrát použil(a) i Vy a neuplyne měsíc, abychom to slovo neslyšeli ve zprávách nebo si nepřečetli v novinách.

Rozcvičte se na příkladech dvou jmen s podobným osudem. Začneme těžším příkladem. Kdo je na tomto obrázku?

quisling.jpg

Na výřezu fotografie z roku 1942 je Vidkun Quisling, norský politik, který kolaboroval s nacistickým Německem. Po vypuknutí 2. světové války usiloval o to, aby se Norsko stalo německým protektorátem. V den německé invaze do Norska provedl puč a během války pak byl ministerským předsedou kolaborantské vlády. Po válce byl popraven.

V mnoha jazycích se jeho jméno stalo označením kolaboranta a vlastizrádce -  v češtině se vedle tvaru “quisling” objevuje  i tvar “kvisling”.

Tenhle příklad byl trochu těžší v tom, že slovo  quisling ani kvisling se zase tak často nevyskytuje.

Jméno člověka na dalším obrázku používáme mnohem častěji. Proniklo ovšem pouze do češtiny. Kdo je to?

johann_georg_grasel.jpg

Na tomto obrázku je Johann Georg Grasel popravený ve Vídni v roce 1818 ve věku pouhých 28 let. I za tak krátký život dokázal provést obrovské množství loupeží (bral pouze chudým) i nějaké to zabití. Byl to zřejmě pořádný lump a ničema - prostě: grázl.

Kdo je muž na obrázku úplně nahoře?

Snad Vás potěší, že se v něčem liší od obou předchozích pochmurných příkladů - nebyl popraven. Liší se i v tom, že slovo vzniklé z jeho jména neoznačuje osobu. Je to podobné jako třeba u slova “ampér”. To také pochází ze jména  André-Marie Ampèra, ale mluvíte-li o ampérech ve vedení, nemluvíte o osobách.

Jméno toho vousáče proniklo do velmi mnoha jazyků a používá se opravdu často. Přesto možná jeho obrázek vidíte dnes poprvé.

Období jeho života, které jeho jméno zvěčnilo, je dobré si v této době připomenout. Může nás trochu povzbudit - ukazuje, že je možné podniknout něco i tam, kde se zdánlivě nedá nic dělat.

Takže můžete začít hádat - kdo to je? Všimněte si laskavě, že děláme, co je v našich silách, abychom Vás povzbudili k přemýšlení. Nejenže vítězi nabízíme cenu, my dokonce nabízíme hodnotnou cenu!

Jestliže se nikomu nepodaří uhodnout správné jméno, soutěž ukončíme, když se více než 24 hodin nikdo neozve s dalším pokusem. (Používejte, prosím, pouze shora uvedený e-mail, aby nevznikly pochyby, kdo odpověděl dříve.) V každém případě soutěž ukončíme nejpozději o půlnoci v neděli 28. 11. 2010.

Závěrečné upozornění

Na programu ANIMA Instruktáží pro tento rok už zbývají poslední dvě:

  • 25. 11. 2010: “A se mnou přijde právo”,
  • 9. 12 2010: “Statečnost a sebeovládání“.

Klikněte zde a dostante se k dalším informacím i k přihlášce.

Zpět na úvodní stránku

počet odpovědí: 6 na “Poznáte muže na obrázku? Vyhrajte cenu!”

  1. Jan Dudek říká:

    Dobrý den,

    domnívám se, že se jedná o Charlese Cunninghama Boycotta. Ale na rovinu přiznávám, že jsem si ho našel na Wiki :-)

  2. Martin Vydra říká:

    Dobré odpoledne,
    tak mi napadlo, že to může být Sigmund Freud.

    Přeji příjemný celý týden,

    Martin Vydra

  3. Michal říká:

    Martinu Vydrovi:

    Máte pravdu, podoba tu je. Jenom jsem si říkal, že to jméno přece nepřešlo do slovníku. Pro jistotu jsem se podíval a zjistil, že freud se v angličtině (a zdá se, že i jinde) používá jako hovorové označení psychiatra. Za to zjištění tedy vděčím Vám.

    V češtině to ale asi nemáme, že? Mohli bychom zkusit začít používat sloveso: “freudovat”, nebo ještě lépe “frojdovat”. :-)

  4. Vladimir říká:

    Tja, es ist Kaiser Franz Josef!

  5. Buriánková Monika říká:

    Jasně je to Captain Charles Cunningham Boycott :-) ) obrázek je stažen přímo z wiki, gratuluji panu Dudkovi, ostatním přeji pěkný den

  6. Michal říká:

    Buriánkové Monice:

    My ostatní Vám také přejeme pěkný den, paní Buriánková! :-)

Pošlete odpověď