Kdo si nehraje, stárne

“Nepřestáváme si hrát kvůli tomu, že stárneme; stárneme, protože si přestáváme hrát.” (G. B. Shaw)

Před časem jsme slíbili, že věnujeme několik článků hře, jako důležité alternativě ke “kladivu taylorismu”. Nyní nastala ta chvíle a můžete se spolu s námi začít zamýšlet, jak Vám hra pomáhá udržet svěžest ducha. Manažerům kromě svěžesti jejich ducha i svěžest jejich útvarů.

Až si doděláš úkoly, můžeš si hrát

Marně si snažím vzpomenout, jestli v češtině máme obdobu anglického přísloví “All work and no play makes Jack a dull boy”, říkajícího, že samá práce a žádné hraní dělá z Jacka nudného patrona.

To přísloví v sobě obsahuje i návod. Stačí, aby to Jack s prací nepřeháněl, našel si koníčka, nebo sport (v případě vrcholového manažera ovšem není sport jako sport, ale například tenis, squash nebo golf by měly být v pořádku) - a nebezpečí je zažehnané.

Vedle doporučených manažerských sportů jsou i jiné doporučené hrátky. Peter Drucker například manažerům doporučoval, aby se naučili hrát na housle. Proč asi? Uvidíme.

Všimněte si, že zatím práci a hru oddělujeme. Je možné je střídat, ale dají se míchat? Když si manažer ráno zaskočí na tenisový kurt nebo když se z jeho kanceláře před schůzí představenstva line tklivý hlas houslí, je to pořád jen střídání práce a hraní.

Je možné i míchaní? Asi ano. Kdosi řekl, že je práce, která je prací, hra, která je hrou, hra, která je prací a práce, která je hrou - a jen v jedné z těch čtyř kombinací lze prý najít štěstí. Možná o tom něco víte - viděli jste někdy výraz člověka, když odevzdává práci a říká: “S tím jsem si pořádně vyhrál”?

Začíná se nám tedy rýsovat obrys hřiště, na kterém se v následujících článcích budeme prohánět.

Hry olympijské i jiné

V jakém spojení si vybavíte slovo “hry”?

  • Olympijské hry? Karetní, deskové hry? To znamená hry, ve kterých je důležitý prvek soutěže? Tomuto aspektu her se chceme věnovat.
  • Divadelní hry? Hru na popeláře nebo na prodavačku? I na tento typ her, ve kterých se hrají, ztvárňují role, si hodláme posvítit.
  • Co zbývá? Hraní s kyblíčkem a lopatičkou - to znamená hry, ve kterých se ani nesoutěží, ani nehraje role, ale přesto se jim někdo může věnovat s obrovskou chutí a soustředěností. I k tomuto třetímu aspektu chceme něco říci.

Všech těchto aspektů slova “hra” se hodláme v následujících článcích dotknout, většinou na pozadí zkušeností, které si tento rok odneslo několik českých týmů v Manažerských turnajích BGF, o nichž můžete základní informaci získat zde.

Zbývá vůbec nějaký aspekt slova “hry”, který jsme vynechali? Ano, jsou to například různé silové hry, které se hrají na pracovištích. V těch se rýpat nehodláme. Věnujeme jim teď jenom několik postřehů z knížky Jo Owena “Management Stripped Bare”, aby bylo vidět, že i na tyto “vážné” věci se člověk může podívat s humorem.

Owen popisuje celkem 28 variant “mocenských her”, kterými může manažer senior (mazák) ukázat juniorům (bažantům), kdo je důležitý a kdo má moc. Vybíráme aspoň některé z nich:

  • Nikdy nečtěte dokumenty před schůzí. Čtěte je během schůze. Tím ukážete, že jste velmi vytížen a velmi chytrý, protože dokážete vstřebat 100stránkový dokument během pěti minut a přitom řídit schůzi.
  • Vyjděte ze schůze, abyste přijal telefonický rohovor nebo s někým promluvil na chodbě. Řekněte ostatním, že mají pokračovat: ukážete jim, že jejich agenda je nedůležitá a necháte je, aby si lámali hlavy, jaké je Vaše stanovisko.
  • Ať už jsou Vaše cestovní plány jakékoli, na poslední chvíli je změňte. Ukážete, že jste vytížen a uvedete ve zmatek štábní útvary.
  • Musíte mít nejmodernější typ počítače. Nikdy ho nepoužívejte, jen na vyřizování e-mailů.
  • Firemní noviny jsou tu od toho, aby obsahovaly Vaši fotografii na co největším počtu stránek. Měly by Vás ukazovat jak udělujete ceny, absolvujete státnickou návštěvu továrny, nebo pronášíte proslov o budoucnosti.
  • S ostatním managementem komunikujte jen prostřednictvím štábních útvarů. Jste příliš vytížen, abyste s nimi jednal přímo. A také to pro ně bude těžší Vám odporovat.
  • Pište starožitným plnicím perem (tradice, bohatství), nebo červenou kuličkovou tužkou (vhodné na komentáře k dokumentům: bude jim připadat, že jsou zpět ve škole).
  • Na veřejné konference přijíždějte až na své vystoupení a pak hned odjeďte. Ukážete, jak jste vytížený.
  • Na firemních konferencích pronášejte dlouhé projevy. Během přestávek na kávu se bavte jen se sobě rovnými nebo výše postavenými. Nemluvte s podřízenými.
  • Když už musíte být oblečen neformálně, musí to být drahé a novotou zářící oblečení. Ukážete, že zachováváte vysoký standard a udržíte odstup od juniorů.

Na závěr prosba

Před rokem jsme změnili podobu ANIMA Forbíny z původního pdf letáku rozesílaného e-mailem na současnou podobu blogu. Máme dojem, že to byla změna k lepšímu, ale možná máte jiný názor.

Prosíme proto, věnujte 1-2 minuty tomu, že nám vystavíte vysvědčení. Na konci tohoto článečku pod nápisem “Pošlete odpověď” vyplňte jméno (stačí pseudonym), e-mailovou adresu (to je vyžadováno systémem, nikde nebude zveřejněna) a do okénka pro komentář stačí napsat stručné hodnocení, jak to znáte ze školy - např. “máte to za 5″ nebo “chvalitebně”.

Váš komentář se na stránkách neobjeví okamžitě - příspěvky moderujeme. To je nutné kvůli velkému množství spamů, které ANIMA Forbína s rostoucím počtem návštěvníků přitahuje.

Jsme zvědaví, kolik známek dostaneme. Podle počítadla Forbínu navštíví měsíčně něco přes 400 návštěvníků (ty spamové komentáře nepočítaje). Počet postupně roste. Nemáme informaci, kdo nás navštívil, ale pokud si nás návštěvník “vygoogluje”, objevuje se nám dotaz, který ho k nám dovedl. Pravidelně tak u nás každý měsíc přistává několik dotazů na “vysavač Rainbow” a “Společnost přátel žehu”, ale zaregistrovali jsme i dotaz “pečená kachna” a “nechat si zvětšit prsa”. Naši pravidelní čtenáři si možná vybaví, na které z článků tyto dotazy přistály. Velmi konzervativní odhad je, že máme něco přes 100 “štamgastů”.

Jsme teď zvědaví, kolik z nich tento článek dočte až do konce a navíc nám udělí známku.

Zpět na úvodní stránku

počet odpovědí: 21 na “Kdo si nehraje, stárne”

  1. P~O říká:

    jednička s hvězdičkou, naprosto skvělé

  2. Hana Vančurová říká:

    Děláte si legraci otázkou, kdo dočte až dokonce? Já vždycky. Vaše články jsou příjemným nastartováním dne a když už vážně nemám ani chvilku, čtu si je z domova. Navíc je vysloveně “účelově” doporučuji svým kolegům nebo jim o nich vyprávím (kohabiťáky jsem doslova zneužila).
    K čemu mi články jsou? Postrkují mne, abych nepolevila v budování systému GTD a taky, že v tom nejsem sama. Navíc se jako už standardně něco nového přilepí. A tak díky, že Vaše snažení vychází vždy na samé eminente!!!

  3. Karel Baxa říká:

    Jednička s hvězdičkou, naprosto skvělé. Vždy si odnesu nějaké moudro a rovněž vždy se pobavím. I když se nezúčastňuji vašich seminářů, rád bych zůstal “štamgastem” Forbíny.

  4. Ronzová říká:

    1*

  5. Martin Kupka říká:

    Myslím si, že objem textů, jejich forma i obsah vytvářejí na Forbíně pozoruhodně vyvážený celek. Výborně, ANIMO, výborně …

  6. Tomáš Bergmann říká:

    Ač na odpočinku, přec nechci úplně zblbnout.
    Krom toho, při čtení článku se mi živě promítly popisované situace. Je to ze života.

  7. Štajner říká:

    Výtečné či chvalitebné.
    Příjemné zpestření dne, doplnění pracovních postupů, vyvarování se chyb.
    Text je vyvážený, záživný, dobré je vkládání citátů.

  8. Josef Hlavica říká:

    Čtení článků jsou hezkým zpestřením dosti nudného pracovního dne. Text mě vždycky chytí, protože je perfektně napsaný a s využitím všeho, co se v životě vyskytuje přesně míří na vybraný cíl.
    Pokračujte, jde Vám to výborně.

  9. Jiří Plíšek říká:

    Články jsou skvělé. Pobaví a navíc vždycky nutí k zamyšlení…

  10. PaPe říká:

    Tato forma forbín mi plně vyhovuje. Je tu dohledatelná historie, jsou přiměřeně dlouhé - takže “1″. PP

  11. Alice říká:

    Jednička. Forma i frekvence mi naprosto vyhovují. Některé příspěvky mi padnou do noty víc než jiné - ale jinak to přece nejde. Moc se mi líbí, jak je tu vyvážená stránka vzdělávací a zábavná. Je to prostě milé, a přitom užitečné. Díky.

  12. Petr Jagoš říká:

    Forbína je velmi příjemné a poučné čtení. Líbí se mi, když mi přijde mail, který upozorňuje na “nové čtení”. Je to vždy takové příjemné osvěžení dne, které mi navíc ještě přináší podněty k zamyšlení.

  13. Vladimír Růžička říká:

    Články Animy jsou pro mě opravdu osvěžením. Inspirují mě k hledání dobrých věcí pro mě i můj tým. Líbí se mi využívání osvědčených pravd, přísloví a citátů v kontextu moderních manažerských technik.
    Díky za to.. 1*

  14. Radek Papp říká:

    Nerad známkuji, ale články dočtu vždycky s chutí až do konce a těším se na další. Pokud ale potřebujete číslo k uspokojení matematických choutek, připište si do statistiky 1. Díky.

  15. Oldřich Kamenický říká:

    1*. Vynikající, inspirující, moudré. K článkům se čas od času vracím. Pomáhá mi to udržovat se ve formě. Děkuji za to.

  16. Ladislav Korobczuk říká:

    Známkování a zvláště to školní nemám rád. Mezi věci, které mám rád ale určitě patří články Anima forbíny. Líbí se mi jejich hravý styl. Forbína je na “informační dálnici” jedna ze světlých vyjímek, kdy internet slouží k přenosu myšlenek. Děkuji za to, je to výborné.

  17. JP říká:

    Líbí, rád a občas i přeposílám kolegům.
    na druhou stranu mě docela vyhovoval formát PDF, dalo se to číst i offline v klidu (auto, dovolené, atd.) kdyby se se dalo nějak skombinovat ?? díky JP

  18. Jan Červinka říká:

    Čtu Forbínu velmi rád. Někdy stihnu až dva tři články najednou, ale žádný nevynechám. U mě máte jedničku hlavně za to, že občas najdete něco, co má pro mě opravdu “transformační dopad”. Tak to bylo s GTD, teď mám dojem, že se něco podobného skrývá za těmi dotazy v Kaizen.

  19. Tomáš Vlk říká:

    Nejdříve mi připadalo zbytečné připojovat se k záplavě jedniček, ale dnes jsem se trošku vyděsil, když jsem našel na Forbíně nový článek a v mailu jsem na něj nedostal doporučení. Aha, řekl jsem si, neznámkoval jsi, byl jsi vyřazen.

    Tak tedy se zpožděním - příspěvky jsou za 1. Někdy mě zaskočí, že je tak brzo konec, ale to se stává u všeho, co si člověk vychutnává. PDF měly výhodu, že jsem si je mohl archivovat, takhle věřím, že články z Forbíny ze dne na den nezmizí. Pro hledání v článcích je určitě lepší webová podoba.

  20. Vojtěch Janoušek říká:

    Dočítám Forbínu za nějaký čas zpět. Dávám se zpožděním jedničku.

  21. Eva říká:

    Vaše stránky jsem objevila nyní, podle komentářů si připadám, jako zpozdilec, ale jak se říká, všechno má svůj čas. Můj čas je nyní.
    Známkuji Vás (byť mám polouskáno jen pár článků) jedničkou - a děkuji za rozšíření obzorů

Pošlete odpověď