Když management umí, tak umí - blahopřejeme SMP CZ

Tento čtvrtek dosáhl tým vrcholných manažerů firmy SMP CZ (jejich stránky najdete zde) vedený jejich generálním ředitelem vynikajícího úspěchu v semifinálové skupině BGF turnajů (více o nich najdete zde). Podívejme se, v čem je to zajímavé i pro nás ostatní.

Nejprve holá fakta

Tým SMP CZ soutěžil ve složení

  • Ing. Martin Doksanský, MBA, generální ředitel,
  • Ing. Antonín Brnušák, ředitel divize Dopravní stavby,
  • Ing. Jan Freudl, ředitel divize Vodohospodářské stavby,
  • Ing. Luděk Borový, ředitel divize Podzemní stavby a specializace,
  • Ing. Dame Ndiaye, administrativně - finanční ředitel.

Jejich tým soutěžil v základní skupině před rokem v září až listopadu a narazil tam na 4 skandinávské týmy, všechny tak či onak související se stavebnictvím. Ze základní skupiny tým SMP CZ postoupil do semifinále a dostal se do velmi těžké skupiny tvořené osmi týmy.

V ní byla jedna další stavební firma (o něco větší než SMP CZ, a to z Austrálie),  tři další týmy z chemického průmyslu, z energetiky, zdravotní techniky a tři další týmy rekrutující se z největších světových konzultačních a auditorských firem.

V této konkurenci se tým SMP CZ umístil na vynikajícím druhém místě, když na špici skupiny svedl velmi napínavý boj s týmem z konzultační firmy Accenture, který nakonec skupinu vyhrál.

To je výsledek, který si zaslouží pořádnou gratulaci. Zároveň dává podnět k zamyšlení nad starou otázkou, v čem spočívá umění managementu.

Levá a pravá polovina mozku

Mít ve skupině tři týmy rekrutované z největších konzultačních nebo auditorských společností, nevěstí v BGF turnajích nic dobrého. Zdá se, že si tyto firmy v posledním roce BGF turnaje oblíbily a není výjimkou, že narazíte na jejich tým, v němž nejsou žádní elévové, ale těžké váhy na úrovni partnerů.

Takovéto firmy mívají kromě toho k dispozici svůj proprietární sotware k analýze podobných situací, o jaké jde v BGF turnajích.

Jak to, že proti nim může obstát tým bez takového speciálního vybavení a tréninku a navíc složený z vrcholových manažerů, kteří mají na starosti desítky velkých staveb a musejí bojovat o každou minutu?

To je vlastně stará otázka, co dělá dobrého manažera dobrým manažerem. O odpověď se pokoušelo už mnoho zasvěcených lidí.

Jedno z vysvětlení operuje s odlišností levé a pravé poloviny mozku. To, co se učí například na business školách, rozvíjí analytické schopnosti spojované s levou polovinou mozku. Ale management je svou podstatou spíš syntetická disciplína opírající se o pravou polovinu mozku. Úspěch manažerů stojí na tom,  co v ANIMA E-kurzu “Když se hraje o budoucnost firmy”, který v těchto dnech začne, nazýváme “schopnost vybalancovat”.

Tady v ANIMA Forbíně už jsme podnikli jeden pokus vrhnout trochu světla na tuto záhadu managementu, a to v článku “Jak silný je váš záložní management?”, v němž jsme se zamýšleli nad tím, proč si v BGF turnaji tak dobře vedl “záložní management” Czech Precision Forge.

Možná si ještě někdo vzpomenete, že jsme si tehdy pomáhali srovnáním mezi románem a podnikatelským záměrem a konstatovali jsme:

“Dobrý spisovatel není ten, kdo absolvoval kdovíjakou literární školu. Důležitější je nadání a to, co ví o životě. Tým CPF šel do soutěže s velkou školou: vyzbrojen zkušenostmi se sestavováním předpokládaných výsledovek jejich vlastní firmy. A zážitky z napínavých příběhů, které se za těmi výsledovkami skrývaly.”

V případě SMP CZ to nebyl záložní management, ale podstatná část vrcholného manažerského týmu prosperující firmy. Lidé, kteří jsou na sebe za roky spolupráce vyladěni. Měl jsem je možnost krátce vidět, když se semifinále rozbíhalo. A co jsem viděl, stálo za to - spěchali, ale bez nervozity, všichni mluvili k věci, ale nikdy si neskočili do řeči, kladli si otázky a pak rychle a cílevědomě hledali odpovědi, jeden z nich při tom zajímavě přecházel po místnosti … Jak to nazvat? Koncert? Možná by se pro to hodilo označení “manažerský ťukes”.

Zpět na úvodní stránku

Pošlete odpověď