Lekce 3: Stály báby u silnice, divily se převelice

Podle staré skautské písně se báby divily, že pochodující skauti mají holá kolena. My v tomto článku z pohledu na pochodující skauty vyvodíme něco mnohem důležitějšího, co se týká   Vaší schopnosti  zachovávat pravidelnost.

Každý skautík záhy udělal zkušenost, že zpívat si při pochodu působí jako kouzlo. Ujde toho víc, rychleji a méně se unaví. V čem to kouzlo spočívá? V rytmu. Musí to ovšem být správný rytmus - zpívat si do pochodu táhlé písně, to nepomáhá.

Tím se dostáváme ke třetímu tématu našeho seriálu o umění navigovat ve svízelných dobách. Budeme se zabývat otázkou, jak  obtížné je pro Vás zachovávat pravidelnost.

Jsme už ve čtvrtině seriálu

Nejprve rychlý pohled kam směřujeme.  Na konci tohoto seriálu můžete mít v ruce graf, který bude vypadat nějak takhle (důležitá je ta modrá čára):

graf_cely.png

Teď po třetím článku budete mít hotovou jeho čtvrtinu - graf spojující první tři body:

graf_zacatek.png

Graf si postupně zakreslujte do šablony, kterou si zobrazíte a vytisknete, když kliknete zde (je to pdf soubor).

Hned teď si můžete do grafu zaznamenat, jak jste na tom s používáním malých kroků - tím jsme se zabývali v článku “Osvědčená metoda jak překonat skleslost a dostat se ze šlamastiky“. Na příslušný paprsek grafu umístěte bod někam na škálu mezi 0 a 100.

Podobně si zaznamenejte svůj odhad, jak  moc jste zvyklí “rozhlížet se” - tím jsme se zabývali v minulém článku “Zvyk, který zachraňuje životy lidem i firmám“. Patříte-li spíš do kategorie FS (Furiantská stařenka), vynesete bod blízko 0, jste-li spíš OS (Ostražitá Stařenka), umístěte bod blíže hodnotě 100. Téma minulého článku však ještě neopustíme, nejprve se s Vámi podělíme o to, co jsme se dozvěděli z odpovědí na dotazník, který byl k článku připojen.

Co nám napsaly Ostražité Stařenky

Děkujeme všem, kdo odpověděli. Odpovědí jsme dostali dost a hlavně zajímavých.  Odpovídaly nám vesměs Ostražité Stařenky - nikdo nenapsal, že není zvyklý se rozhlížet. Jedna z otázek zněla: “Jestliže zvyk zastavit se a rozhlédnout se uplatňujete v profesionální oblasti, uveďte heslovitě typ jedné situace, které se týká”. Tady jsou příklady situací, kdy se OS rozhlížejí (příklady jsme vybrali tak, aby pokryly všechny, které jsme obdrželi):

  • Při navrhování změn informačního systému. Při zásadních životních rozhodnutích.
  • Podpis pracovní smlouvy; setkání se s něčím novým (neznámým); setkání se s neobvyklým postupem, za který pak budu zodpovídat apod.
  • Investice.
  • Strategie firmy - Marketingový plán - Business plán - vlastně všechny plány :-, které se teď v tomto čase tvoří - pokaždé před zásadním rozhodnutím, v operativě moc ne. (Myslím, že patřím k těm, kteří se rozhlíží- ale ne zas moc dlouho, protože ta auta a motorky jezdí pořád a čekat, až bude prázdná silnice, tak nepřejdu nikdy :-) )
  • Směr podnikání; tvorba prodejního plánu; já hodně vymýšlím nabídky IT řešení - snažím se hodně přemýšlet i o skutečnostech, které nejsou specifikovány v poptávce, ne “rovnou skočit na špek” a nechat se táhnout jedním směrem…; stanovování cílů a jakékoli změny cílů, personální změny v týmu; osobní problémy lidi na mém projektu a/nebo službě; problémy vztahů v rodině.
  • Hromadný zásah do dat v databázi.
  • Přijetí/propuštění zaměstnance = je potřeba to udělat? proč? co tím získáme/ztratíme?
    Někdy mám pocit, že jsem až moc “paní opatrná”, ale to je vyváženo kolegy, kteří často patří do kategorie FS :-) .
  • Kam nasměrovat další výzkum, jaký článek napsat.
  • Výběr zaměstnání.
  • Vždy, když něco slibuji - nerada neplním. Proto zjišťuji splnitelnost (zdroje), “Ekologii” toho k čemu se zavazuji, a hájím si vlastní integritu.

Stranou jsme si ponechali ještě jednu velmi zajímavou odpověď na dotazník. Poslal nám ji generální ředitel slovenské firmy patřící do nadnárodní skupiny. Uvádí jednu velmi konkrétní situaci: má nařídit práci přesčas? Když mluví o TOP managementu má zřejmě na mysli management celé skupiny. (Přetiskujeme odpověď bez diakritiky a v heslovité podobě, jak se v dotazníku objevila.)

  • Nadcasy (v pripade ak z akehokolvek dovodu neplnime plan) - pristup TOP managementu je: ludia budu robit nadcasy vcitane vikendov kym bude treba. Po niekolkotyzdnovej neuspesnej akcii: pridame dalsich ludi. Oba pripady su FS - skusime a uvidime. A ani v jednom pripade nefungovali. Ak sa pridali ludia, produktivita nevzrastla - naopak klesla, pretoze museli byt najpr vytrenovany. Nadcasy funguju chvilu - do doby nez sa ludia unavia. Pouzivam iny pristup - pytam sa ludi, co vidia ako hlavnu pricinu neplnenia a co navrhuju ako riesenie. Realny priklad: za 4 tyzdne narastol pocet nespracovanych dokladov z 11tisic na 20 tisic pri uplatnovani TOP managementu postupu (nadcasy / dodatocny ludia). Za jeden tyzden mojho posobenia (spytat sa ludi kde je problem) klesol pocet nespracovanych dokladov z 20 tisic na 12 tisic a nasledujuci tyzden na 6 tisic.

Všimněte si, že autor odpovědi nepoužívá k rozhlížení jen svůj pár očí, ale mnoho dalších párů očí. To je něco, na co bychom neměli při návrhu “navigačního prostředku” zapomenout. To, co autor odpovědi udělal, není vůbec obvyklé ani lehké. Až příliš se v poslední době zdůrazňuje, jak je pro manažera důležitá sebedůvěra. Je důležitá. Ale také by si měl čas od času ve své Bibli vyhledat verš:

“Uvidíš-li muže, který si připadá moudrý,
věz, že hlupák má více naděje než on.” (Př 26, 12) 

Jak jste na tom s pravidelností?

Ke zvyku rozhlížet se je třeba přidat pravidelnost. Soustřeďte se tedy na to, abyste realisticky zhodnotil(a) svou schopnost něčemu nerutinnímu se pravidelně věnovat a zaneste odpovídající bod do Vašeho grafu.

Možná z vlastní zkušenosti víte, jak často se problém s dodržováním pravidelnosti objevuje. Je hodně lidí, kteří se třeba nedokázali začít pořádně učit na zkoušku, dokud nebylo za pět minut dvanáct. Mohli mít dobrou vůli, pro přípravu na zkoušku si vyhradit dost času, ale vyhrazený čas jim pomalu utíkal mezi prsty a pokrok v učení byl nepatrný. Teprve dostatečně silný stres je dokázal vyhecovat, aby se opravdu pustili do práce.

Myslím, že  to ve větší nebo menší míře známe všichni. Někteří s tím už počítají dopředu, vědí, že se musí vystresovat, aby se opravdu pustili do práce.

Mít jednu schůzku za druhou, účastnit se spousty porad, cestovat - to všechno není tak těžké, jako se jednou za týden soustředit a pustit se do přemýšlení.

Máte-li podobné problémy, neříká to nic o Vaší pracovitosti ani o inteligenci - zkuste proto odhadnout opravdu realisticky, jak jste na tom s pravidelností a zaneste to do grafu.

Co s tím?

Cítíte, že jste s pravidelností na štíru? Dá se s tím něco dělat? Nabízíme několik cest.

Nejvýživnější pro Vás asi bude věnovat se tomu spolu s námi během ANIMA Instruktáže “Hospodaření s časem svým i druhých lidí”, která bude 20. listopadu 2009.

Na druhém konci spektra možností je minimalistický přístup. Rezignujte na to, že byste se v tomto ohledu změnil(a), ale aspoň se podívejte pravdě do očí. K tomu především má sloužit graf, který Vám doporučujeme vytvořit. Graf Vám naznačí, kde Vás bota tlačí a potom zkusíte svůj navigační systém vytvořit tak, aby dopad Vašich slabých stránek byl co nejmenší.

Nebo můžete zkusit něco vymyslet sami.  Pro ten případ doporučujeme soustředit se na to, čím jsme tento článek začali - blahodárný vliv rytmu. Z našich školení i rozhovorů na téma hospodaření s časem víme, že hodně lidí vůbec není zvyklých o rytmu života a práce uvažovat. Viděli jsme útvary vyloženě trpící tím, že se o rytmus nikdo nestará. Jakmile začnete o rytmu uvažovat, zdravý rozum Vám napoví, co můžete dělat lépe. Jakých rytmů používat, jak je měnit a podobně. Chcete-li konkrétnější inspiraci pro přemýšlení v tomto směru, nabízíme Vám představu dvou dívek na mostě.

Dívky na Palackého mostě

Kdysi mi jeden starý pán vyprávěl, jak jeho maminka za mlada sloužila v jedné pražské rodině. Chodívala za pochůzkami ze Smíchova na Nové Město a cestou přes Palackého most si zpívala. Nebylo to nic mimořádného, dělal to kdekdo.

Vzpomněl jsem si na to vyprávění nedávno cestou přes Palackého most. Žádné dívky tam nezpívaly. Jedna tam ale šla - měla v uších sluchátka MP3 přehrávače.

Srovnání obrazů těchto dvou dívek může spustit stavidla Vašich myšlenek. Možná se v nich budou vyskytovat slova “zvenku” a “zevnitř”.

A teď už tu mám jen závěr.

Na závěr dvě dobré zprávy

Nedávno jsme mnoha čtenářům ANIMA Forbíny rozeslali informace o podzimním programu ANIMA Instruktáží: Bylo to v dosti dlouhém e-mailu nazvaném “Co jste za člověka?” Pokud jste ho nedostal(a), najdete to nejpodstatnější z něho zde v pravé liště pod záložkou “ANIMA Instruktáže“. (Pro stručnou informaci, která má navíc podobu faxové přihlášky,  klikněte zde, pro on-line objednávku klikněte zde.)

V tom e-mailu “Co jste za člověka?” jsme psali

… velmi stojíme o to, aby se na instruktážích skupinka několika lidí pravidelně scházela - motiv lidí “mezi které patřím” zmíněný na začátku je opravdu důležitý.

Dobrá zpráva je, že už teď tvoří ti, kteří si objednali zlatou permanentku, velmi slibnou skupinku. Pět z nich znám z dřívějška a je to kvalita. Chystáte-li se také přihlásit, je velká naděje, že i z Vás ta skupinka vykřeše to nejlepší.

Druhá dobrá zpráva je, že i tentokrát je k článku připojen dotazník, který se Vám otevře, když  kliknete zde. Buďte tak laskav(a) a věnujte pár minut zaškrtnutí odpovědí.  Uvědomíte si při tom pár užitečných věcí o sobě a pomůžete nám lépe připravit další pokračování.

Zpět na úvodní stránku

Jedna odpověď na “Lekce 3: Stály báby u silnice, divily se převelice”

  1. Stín říká:

    Výborný článek, o rytmu jsem takhle nikdy neuvažoval. Ale vzpomněl jsem si na svoji sportovní kariéru (atletika), kde hrál správný rytmus důležitou roli. Až si to pořádně promyslím, tak sem možná ještě něco připíšu.

Pošlete odpověď