Osvědčená metoda jak překonat skleslost a dostat se ze šlamastiky

Toto je první ze série slíbených článků na téma „jak zabudovat prozíravost do popisu Vaší práce“. A tu důležitou  metodu, které  se v něm věnujeme,  před několika dny použil jeden francouzský bezpečnostní agent, když se ocitl v pořádné šlamastice.

Zabít strážce a uniknout?

Možná jste tu zprávu také zaznamenali: francouzský bezpečnostní agent, kterého před půldruhým měsícem unesla jedna islamistická skupina v Súdánu, se dostal na svobodu. Tomu se říká vybřednout z pořádné šlamastiky. Ve svém prvním vystoupení, když byl teprve pár hodin na svobodě, řekl, že se “cítí mnohem lépe než včera”. Není důvod mu nevěřit.

První zprávy mluvily o tom, že zabil tři strážce a utekl. To by nakonec odpovídalo populárnímu obrazu bezpečnostního agenta. Kdyby ho hrál Bruce Willis, tak nějak by to provedl. Kdyby ho hrál Steven Seagal, zabil by je všechny.

Ve skutečnosti to bylo jinak - nikoho nezabil. Zpozoroval, že jeho věznitelé znavení Ramadánem usnuli a pořádně nezamkli jeho celu. Využil toho a odešel ze zajetí po špičkách.

Děláte to také tak?

Teď je zrovna taková doba, kdy se vyplatí oprášit metodu “malých kroků” nebo chcete-li “chození po špičkách”. Agentury totiž hlásí, že index skleslosti a šlamastikový index jsou na nejvyšších hodnotách od 2. světové války ;) . Naštěstí tu metodu už  tady nemusíme vysvětlovat - věnovali jsme jí článek

Japonskou metodu kaizen Vám osvětlí česká Andulka šafářova“.

Pokud už metodu používáte, nejspíš velmi dobře víte, jak účinný lék proti skleslosti to je. Malý příklad: řekněme, že už si delší dobu říkáte, že musíte uklidit svůj pracovní stůl, na kterém panuje strašný nepořádek. Jenom Vám k tomu chybí čas a energie. Jestliže k tomu přistoupíte ve stylu kaizen, rozhodnete se věnovat úklidu stolu několik dní za sebou jednu minutu. Minuta samozřejmě stačí tak na to, abyste uklidili pár kancelářských sponek a zařadili jeden papír. Takhle ten stůl nikdy neuklidíte.

Jenomže těch několik minutových úklidů spustí něco, co povede k tomu, že stůl budete mít zakrátko uklizený celý. Jestliže tu metodu používáte, už máte zkušenost, co všechno se při tom zapojí do hry.  Jestliže ji zatím nepoužíváte, důležité věci se dozvíte, když si k článku o Andulce šafářově postupně přečtete i další články, které jsme zde fenoménu “kaizen” věnovali:

Malé kroky a prozíravost

V minulém článku jsme ohlásili, že se chceme zde na ANIMA Forbíně celý podzim věnovat hlavně tomu „jak zabudovat prozíravost do popisu Vaší práce“. Jakou roli při tom hraje “metoda malých kroků”?

Hraje hned několik rolí, pro začátek se zmíníme o dvou.

Opravdu malý Balanced Scorecard

Chystáme se Vám navrhnout, abyste si sami vytvořili jakýsi malý Balanced Scorecard (BSC). Nástroj zvaný BSC se v  letech, kdy byl snad úplně nejmódnějším  manažerským nástrojem, vyprofiloval jako něco skoro tak složitého jako raketoplán.

K téhle představě si přidejte stres, který přináší současná doba, a vyjde Vám, že Vám Vaše amygdala prostě nedovolí pěstovat prozíravost  pomocí BSC. Proto je velmi důležité, že se chystáme na  “malý” BSC a malými krůčky.

Ambiciózní cíle

V několika firmách jsme lidi slyšeli prezentovat jejich ambiciózní cíle. Prošli v předchozích letech tak těžkou masáží, že už se téměř neodvažovali použít slovo cíl bez přívlastku. Když cíle, tak jedině ambiciózní!

A tady budeme muset postupovat opravdu po špičkách. Koncept BSC má v sobě něco z toho přístupu zabudované - když se nastavují cíle, mají být co nejnáročnější. Proto to  budeme muset navléknout tak, abychom naše amygdaly nepoplašili.

Poděkování a prosba

Na konci minulého článku jsme Vás požádali o vyplnění malého dotazníku. Děkujeme všem, kteří naši prosbu o pomoc vyslyšeli. Už tento článek těží z toho, co jsme se od Vás dozvěděli.

Prosíme proto, abyste laskavě věnovali pár minut dotazníku. který se Vám otevře, když kliknete zde.

Zpět na úvodní stránku

Pošlete odpověď