Život není Sudoku

sudoku_en_periodico-768-x-576-384-x-288.jpg
Od manažera se očekává, že bude řešit problémy, na které narazí. Ovšem podle  slavného psychologa Carla Gustava Junga jsou

největší a nejdůležitější problémy v životě v jistém smyslu neřešitelné. Nemůžeme je vyřešit, jenom z nich vyrůst.

Dává Vám to nějaký smysl?

Těm, kdo prošli soutěskami, to smysl dává

Setkal jsem se s manažery, kteří se svými firmami dokázali projít nebezpečnými soutěskami, a vesměs mluvili o něčem podobném jako Carl Gustav Jung.  I v manažerské lituratuře se můžete dočíst o mnoha dichotomiích, které se to snaží vystihnout:

  • krotké (tame) versus zlé (wicked) problémy,
  • technické versus adaptivní změny (pořád si živě pamatuji debaty na toto téma při několikrát opakované ANIMA Instruktáži “Nenechejte se odrovnat”),
  • konvergentní versus divergentní problémy.

Manažer, jehož firma se dnes potýká s desetiprocentním, dvacetiprocentním nebo i větším propadem poptávky a s problémy, které to vyvolává, udělá dobře, když si zkusí ujasnit, co je možno dělat s divergentními problémy, a když se nebude snažit řešit zlé problémy, jako by byly krotké.

Určitě neprohloupíme, když z toho uděláme téma celého měsíce září a rozdělíme je na několik menších soust, abychom se tím neudávili.

Video pro Vás

I relativně krotké problémy mohou ukazovat směr, kterým je třeba jít na ty zlé. Namluvil jsem proto pro Vás na YouTube video nazvané “Vjeli si do vlasů, co uděláte?”  , které si můžete spustit, když kliknete zde. Zde by nám popis toho, o čem se v něm mluví, zabral několik stránek.

Rozjasnění Vašeho života

Celé naše přemítání by mělo kulminovat 30. září 2010 odpoledne  ANIMA Instruktáží “Život není Sudoku”, jejíž anotaci si můžete přečíst zde:

Jak jste na tom v poslední době s problémy? Ubývají, nebo se Vám snaží přerůst přes hlavu? Jak to zařídit, aby se i tváří v tvář těžkým problémům Váš život projasňoval a Vy jste postupoval(a) kupředu? Těmto otázkám bude věnována zářijová ANIMA Instruktáž.

Některé problémy není těžké řešit. Někdo už řešení vymyslel, stačí se ho jen naučit. Zajímavější je to u problémů (jaké přináší i současná doba), kde řešení není známé a je třeba něco nového vymyslet.

Zkušení manažeři už dávno zjistili, že problémy jsou dvojího typu. Jedny mají technický charakter, něco jako Sudoku. Mohou vyžadovat pozornost, přemýšlení, způsobí radost tomu, kdo je dokáže vyřešit.

Se zlou se však potáže ten, kdo si je plete s jinými problémy, které život velmi často přináší. Jsou to problémy, které buď nemají žádné všeobecně přijatelné řešení, nebo problémy, které mají různá vzájemně si odporující řešení, nebo nemají čistě technické řešení, ale vyžadují od lidí, aby si protrpěli určitý vnitřní přerod.

V instruktáži se budeme věnovat oběma typům problémů. Začneme u těch technických a postaráme se o to, aby Váš repertoár pro hledání kreativních řešení neobsahoval jen obligátní brainstorming.  Ve druhé části se budeme věnovat problémům druhého typu.

Alex Osborn, který v r. 1939 vymyslel právě brainstorming, o nich samozřejmě také věděl. Naznačuje to nejen podtitul jeho knihy z 50. let: “Jak použít Vaši představivost, aby se Váš život projasňoval a Vy jste postupoval(a) kupředu?”, ale i skutečnost, že trénink představivosti podle něho zahrnuje i trénink umění zapomínat na sebe. Dělat si starosti znamená zaměstnávat představivost chybným způsobem. Jeho kniha nekončí slovy THE END (konec), ale

THE BEGINNING

(začátek). I naše instruktáž by pro Vás měla být začátkem nové etapy.

Přihlásit se na tuto instruktáž můžete už teď pomocí faxové nebo on-line přihlášky.  K nim se dostanete, když kliknete zde.

Zpět na úvodní stránku

Jedna odpověď na “Život není Sudoku”

  1. Yvonna Ronzová říká:

    Dobrý den,
    tak jsem si myslela, že práce s tímto známým obrázkem a jeho rozbor mě už nemohou ničím překvapit. A zase jsem si uvědomila, že je možné vše posunout o kousek dál. Díky !!!!
    Yvonna

Pošlete odpověď